Historien bag tulipanfesten i Ribe

Idag er Tulipanfestens grundlæggende opgave at skaffe midler til forenings- og klublivet i Ribe Boldklub,

Ribe Badmintonklub og Ribe Håndboldklub,

således at klubberne kan tilbyde medlemmerne attraktive og velfungerende faciliteter.

 

Danmarks første sommerfest – Tulipanfesten 1952

En dejlig forårsdag i 1949 gik et par, den fra Fyn nys tilflyttede turistchef Keld Christensen og hans daværende frue, en tur langs tulipanmarkerne, der dengang bredte sig på 50 tønder land syd for Ribe.

Fruen bemærkede, at det da var synd og skam, at alle disse dejlige blomsterhoveder skulle kappes af og kastes bort. Hermed fødtes ideen om at bruge blomsterhovederne til at smykke byen med. Iddeen skulle dog ligge i dvale endnu nogle år, før den første Tulipanfest i Ribe kunne løbe af stabelen 2. søndag i maj 1952.

Der var forud for festen nervøsitet for at startkapitalen på 50 kroner skulle være spildt.

Men der var overhovedet ingen grund til ængstelse: Danskere fra nær og fjern strømmede til for at se den blomstersmykkede by og vejret var det finest tænkelige.

Tilfældigvis var Kjærs Tivoli på Hovedengen i de dage og efter festen kunne direktør Kjær med megen tak aflevere 2000 kroner til arrangøren. Der var således både succes og penge til at gentage festlighederne.

I de følgene år voksede successen – i 1953 trak festen 20 – 25.000 gæster til byen. 130 huse var smykket med tulipaner og der var arrangeret et afsluttende tulipanoptog.

For at hjælpe på afviklingen a trafikken var såvel politi som borgervæbningen ude for at diregere og der blev bygget en midlertidig træbro over åen fra Skibbroen til Hovedengen og festpladsenj. I 1957 var besøgstallet oppe på 50.000 – bl.a trak et historisk optog med riddere til hest mange tilskuere.

Tulipanfesterne i årenes løb har været meget forskellig – nogle år var der knap med tulipaner og byen var så helt gul af påskeliljer – og vejret har jo til stadighed været en afgørende faktor. Kun et år – i 1963 måtte man aflyse.

Fra 1964 overtog sportsklubberne – Fodbold – Håndbold og badminton – festarrangementet og sådan har det været lige siden.

I mange år har tulipanmarkerne ved Fole leveret tulipanhoveder til pyntning i forbindelse med Tulipanoptoget. Dette er de senere år ændret til servietter af flere årsager.


Den vigtigste er, at man kan påbegynde pyntningen meget før end tidligere og det er de mange frivillige glade for. Man er altid sikker på levering og er ikke afhængig af vind og vejr.

Tulipanfesten finder altid sted i maj måned – omkring Bededag eller Pinse.

I dag er Tulipanfesten i Ribe således stadig en af Danmarks største byfester med liv og glade dage. Det være sig koncerter, diverse optræden, stort tivoli, kræmmermarked og meget mere.

På gensyn i Ribe.